Obiadowe zapiekanki ziemniaczane

Zapiekanka ziemniaczana nie tylko jest wyśmienitym i prostym w wykonaniu daniem obiadowym, ale także niedrogim. Z racji tego, że jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 40 minut, jest doskonałą potrawą awaryjną w razie niespodziewanej wizyty gości. Do jej przygotowania potrzebne są ugotowane wcześniej ziemniaki (około kilograma), kilka ząbków czosnku, dwie cebule oraz ewentualnie inne ulubione warzywa, mięso mielone lub kiełbasa (400 – 500 g), przyprawy, a także tłuszcz, np. masło, jajko, szklanka 18-procentowej śmietanki oraz 200 g sera żółty.

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od pokrojenia ugotowanych wcześniej ziemniaków na plasterki grubości około pół centymetra. Ścianki oraz dno posmarowanego wcześniej tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy plasterkami ziemniaków. Posiekaną cebulkę, czosnek oraz mięso lub pokrojoną w kostkę kiełbasę lekko przyrumienić na patelni. Możemy dodać nieco przypraw wedle uznania, pieprzu, soli lub ulubionych ziół, np. bazylii czy majeranku. Połowę farszu wykładamy do naczynia wyłożonego ziemniakami, następnie farsz przykrywamy warstwą ziemniaczanych plasterków, na to wykładamy pozostałą część farszu i znów warstwę plasterków ziemniaków. Następnie należy przygotować sos. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do śmietany razem z surowym jajkiem i szczyptą soli oraz pieprzu. Gdy całość będzie dokładnie wymieszana, masę równomiernie rozprowadzamy na zapiekance, posypujemy ulubionymi ziołami i umieszczamy w piekarniku. Zapiekamy w temperaturze 150 stopni przez około pół godziny.

Taką zapiekankę możemy modyfikować wedle uznania. Możemy dodać do niej pomidory, fasolkę, kukurydzę, a zamiast mięsa mielonego czy kiełbasy dodać kurczaka, salami, boczek lub szynkę. Możliwości przygotowania zapiekanek jest wiele, ale zawsze jest to wyśmienite danie.