Na słodko z owocami i budyniem

Sycące zapiekanki z mięsem i warzywami, lasagne czy łazanki to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Ale co na deser lub do aromatycznej popołudniowej kawy? Większość łasuchów z pewnością zachwyci się smakiem wyśmienitej, aczkolwiek jakże prostej w wykonaniu słodkiej tarty z owocami i budyniem.

Aby przygotować owocową tartę, najpierw należy upiec ciasto na spód. Z dwóch szklanek mąki tortowej, połowy kostki margaryny, jednego opakowania cukru waniliowego, czterech żółtek, dwóch łyżek kwaśnej śmietany i dziesięciu łyżeczek cukru zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez około 20 minut. Następnie smarujemy blaszkę do tarty tłuszczem i wykładamy dno i boki przygotowanym ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto będzie miało złotawy kolor.

Następnie z litra mleka i czterech opakowań budyniu przygotowujemy masę. Jeszcze gorący budyń wylewamy na ciasto, a gdy przestygnie, na masę wykładamy owoce. Mogą to być truskawki, poziomki, winogrona, mandarynki czy kawałki gruszek, jednak nie nadają się do tego ananasy ani kiwi, ponieważ z tymi owocami galaretka nie stężeje. Następnym krokiem jest przygotowanie galaretki, o smaku jakim tylko lubimy, np. truskawkowym czy pomarańczowym. W tym celu dwa opakowania galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzącej wody, dokładnie mieszając, a gdy ostygnie i zacznie tężeć, wylewamy ją na owoce i wstawiamy ciasto do lodówki.

Słodka tarta z budyniem i owocami to wspaniała przekąska na letnie, upalne dni. Uwielbiają ją najmłodsi, jak i starsi, bo nie tylko chłodzi, ale także doskonale smakuje.